Äta och dricka i Österrike

 

Servering uppe i bergen

Servering uppe i bergen

Maten i Österrike en upplevelse

De som har trott att Wienerschnitzel och Apfelstrudel är allt Österrike har att bjuda på, nog tänka om. Landets gastronomi erbjuder långt mer än dessa två omtyckta rätter. Skillnaderna är stora mellan olika regioner Österrikes läge med närhet både till Tyskland, Ungern och Italien har influerat matkulturen och maträtterna i de olika regionerna kan skilja en del eftersom maten influeras av de lokala traditionerna. Maten i Österrike är en upplevelse så låt er väl smaka.

Lokalt vin

Lokalt vin

Lokalt vin och öl är ett måste. Vill man inte dricka alkohol så ta en Almdudler, en söt Pommacliknande läsk, eller uppfriskakande mineralvatten från trakten.

Schnitzel finns i många varianter dock inte den Wienterschnitzel med ansjovis vi äter här. Både panerade och opanerade schnitzlar serveras. Till den kan man välja österrikisk potatissallad eller kokt potatis eller pommes frites. Väljer man kokt potatis får man ofta lingonsylt till.

Knödel kan göras på bröd eller potatis. Det är potatisliknande bullar som i sig inte smakar så mycket men är gott till såsrika rätter, som gulasch. Gulaschen är en smakrik gryta med mycket paprika och lök i. Sopporna är goda bl a kantarellsoppa som med en bit grovt bröd är mycket mättande.

 

Bauernschmaus

Bauernschmaus

Många olika korvar finns att beställa bla St Johanner, en köttrik korv med mycket örter i. Även om det serveras mycket kött i Österrike finns fisk, bla forell som fångas färsk.

För den som är riktigt hungrig och har svårt att välja, är Bauernschmaus ett givet val. Ofta får man en skiva skinkstek, fläsklägg, olika bratwurstar, en skiva Leberkäse (en sorts fyrkantig medwurstliknande korv) surkål och knödel. Blir man inte mätt av den tallriken så kan man ju avrunda med en av de många efterrätterna.

Topfenstrudel

Topfenstrudel

En efterrättsknödel man kan beställa är Germknödel. Det är en stor söt knödel med sylt i som ligger i vaniljssås. Andra efterrätter är Apfelstrudel, en äppelkaka, Mohnstrudel, strudel med vallmofrön och Topfenstrudel, en strudel med kvarg med olika smak, tex apelsin. Keiserschmarren, en slags södersmulad pannkaka,  som innehåller bla rom och russin är mycket god.

Salzburgernockeln

Salzburgernockerl

 

Salzburgernockerl är lite svårare att få tag på, vi hittade den i Salzburg så klart och efterrätten ser ut som en alptopp och är en sufflé  med florsocker på som finns i olika varianter.

 

 

 

 

Facebook Twitter