Att göra i London

House of Parliament and Big Ben

House of Parliament and Big Ben

I walk my beat before London Town
Five hours up and seven down.
Up I go till I run my run
At Tide-end-town, wich is Teddington.
Down I come with the mud in my hands
And plaster it over the Maplin sands

Visserligen åker man en del tunnelbana och buss men man går mycket i London. Det är gator upp och gator ned, trappor upp och trappor ned. Då man sett.sig mätt på de vanliga  attraktionerna som Madame Tussauds, Buckingham Palace, Big Ben, London Eye o sv så kanske man vill se andra, lite mer ovanliga ställen.

Tower Bridge

Tower Bridge

Tower Bridge

Varför inte vandra längs South Bank, södra sidan av Themsen. Det är en lättvandrad promenadstråk som heter Queens Walk och man kan med fördel börja vid Tower Bridge. Har man inte varit uppe på bron kanske man vill åka upp och gå mellan brospannen där det är glasgolv. Är man höjdrädd går det bra att gå bredvid glasgolvet där det är vanligt golv. Intressant historia om bron får man dessutom både se och höra på ett roligt sätt.

 

Queens Walk

Queens Walk

The Queen´s Walk

Längs södra sidan som tar ett tag att promenera ser man allt från konstnärer som målar till jonglörer, skatare, muskikanter och man går förbi många restauranger, pubar och kaféer. Man passerar även Tate Modern, Shakesperares The Globe och det nya stora glastornet the Shard där man har Londons bästa utsikt. Här kan man också åka upp i Oxo Tower och äta eller bara se på utsikten. Vid det 135 m höga  London Eye man man vila fötterna genom att långsamt åka runt och ta fina bilder.   Lämpligen avslutar man genom att gå över Westminster Bridge till  Big Ben, The House of Parliament och Westminster Abbey

The Storywriter

The Storywriter

Om man vill sätta sig  ett tag så kan man ju låta the Storywriter skriva en historia, kort eller lång, om vilket ämne som helst.

 

 

 

 

 

Churchill War Rooms

Churchills war rooms

Churchills war rooms

Churchills War Rooms är en del av Imperial War Museum och Churchill War Rooms ligger bara en bit från Westminster Abbey, bakom Downing street på Clive Steps, King Charles Street. Man har bevarat det precis som det var under andra världskriget och man känner sig förflyttad bak i tiden då Winston Churchill härifrån ledde de brittiska styrkorna under andra världskriget. Alla verksamhetslokaler, regeringens mötesrum, Winstons eget rum där han sov då och då samt även fru Churchills rum lämnades alla intakta då de inte längre behövdes 1945 vid krigsslutet.

S:t James Park

S:t James Park

  S:t James Park

Då du tröttnat att vara i bunkrarna under jord vid Churchills War Rooms så ligger S:t James Park bara över gatan. Otroligt vacker med stora dammar och stora vita pelikaner. Blomprakten är bedövande och vill du så kan du köpa nötter och mata de tama ekorrarna som springer runt i parken. Här kan man få vila öronen från trafikbruset och gå ned i varv. Vill du besöka Buckingham Palace så ligger det bara i andra änden av parken.

 

 

 

Camden market

Camden market

Camden market

Varför inte en tur till Camden market. En sprudlande marknad där man kan köpa precis allt. Mycket brokigt folkliv och hög puls. Camden har en tunnelbane station, Camden Town, buss 88 går dit och man kan även ta sig till Little Venice, en underbar liten hamn med kanalbåtar och ta en båt dit.

 

 

Båttur på Themsen

Båttur på Themsen

Båttur på Themsen

En båttur på Themsen till Greenwich Village  och det kungliga observatoriet  är också roligt. Vill man inte ta sig hit med båt kan man åka lite hightech med det förarlösa DLR-tåget från Banks. I Greenwich  är ju känt för meredianlinjen och det är intressant att ta sig upp till observatoriet.  Här finns Londons enda planetarium.
Här finns även det stora klipperskeppet  Cutty Sark, som seglande mellan  1869  och 1877 mellan Kina och England med tefrakter men som nu för alltid kastat ankar vid hamnen. Hela området är världsarvmärkt av UNESCO. Här kan man även shoppa, här finns en stor marknad som är öppen alla dagar utom måndagar.

Shakespeares the Globe

Shakespeares the Globe

 Shakespeare´s Globe

Shall I compare thee to a summers day?
Thou art more lovely and more temperate

Shakespeare´s Globe är en rekonstruktion av the Globe Theatre som byggdes 1599 och som brann ned några år senare. Den återuppbyggdes av amerikanen Sam Wannamaker och öppnades för publik 1997. Guidade turer finns dagligen mestadels på förmiddagarna eftersom eftermiddagarna ofta viks för teaterrepetitioner. Teatern är öppen för föreställningar mellan april och oktober där man både kan se klassiska Shakespearestycken som mer moderna uppsättningar.
Nu har även sedan endast ett par år byggts en innomhusteater, Sam Wannamaker Playhouse där man kan se en föreställning i skenet av endast vaxljus. Inredning och bänkar är helt i trä och hela teatern verkar mycket äldre än den verkligen är. Beställ  biljetter hemifrån och få en upplevelse och känsla av en tidsresa in i Shakespeares England, både språkmässigt och visuellt.

Facebook Twitter