Aktiv semester i Österrike

Isgrotta i Dachstein

Isgrotta i Dachstein

Resa till Österrike och Salzkammergut

En resa till Österrike på sommaren ger många upplevelser, allt från den hänförande naturen till möten med människorna och många möjligheter till både aktiv och vilsam semester, allt efter vad du föredrar.

Dachstein

Linbana

Linbana

Dachsteinmassivet täcker ett område på cirka 20 x 30 km med massor av toppar över 2.500 meter, den högsta som finns i de södra och sydvästra områden.
Sett från norr, dominerar Dachsteinmassivet av glaciärerna med  klippiga toppar som höjer sig bortom dem.
Som en kontrast, i söder så stupar bergsmassivet nästa vertikalt mot dalen. Vandra, åka skidor göra rundturer till sevärdheter, bergsklättra, eller bara åka upp och njuta av utsikten, det finns mycket man kan göra på detta, det mest besökta området i Steimermark.

Att åka upp till Dachsteins toppar med kabinbana är en hissnande upplevelse. Du övervinner tusen höjdmeter och svävar upp alldeles intill brant stupande klippväggar. Man kan välja att gå av vid olika stationer, så hur högt upp man vill åka väljer man själv. Åker man högst upp kan man besöka en isgrotta, Dachsteinhölle,  som är känd för sitt isvattenfall, stalagmiter och stalagtiter.

 

De 5 fingrarna

De 5 fingrarna

Väl uppe på Dachstein kan man vandra på de många lederna, längden bestämmer man själv. Eller ta ytterligare en annan linbana till nästa berg. Om man vågar kan man gå ut på någon av De Fem Fingrarna, fem utsiktsplatser som byggts så att de skjuter ut från bergsväggen  där man befinner sig flera 1000 m upp. En del av fingrarna har glasgolv så man riktigt ordentligt kan testa sin höjdrädsla. Ett råd är att ta med vindjackor, tröja och bra skor, då det kan bli ganska kallt även på sommaren på den här höjden.

 

 Vandra i Österrike

vandringsleder

vandringsleder

Vandringsleder finns det gott om i hela området, både de allra enklaste och de mer svåra där en del klättring kan förekomma. De flesta vandringsleder är markerade med svårighetsgrad.  Ger man sig ut på egen hand så är det bra att ha en lätt regnponcho, plåster, vatten och en bra karta med sig. Något lätt att äta och mobil är också bra. Inne i dalarna möter man branta berg med vattenfall, kor som betar i branterna eller på en äng.

 

 

Blomsteräng

Blomsteräng

Det finns vandringsleder uppe i bergen, vandringsleder som leder genom skogar eller blandnatur och vandringsleder  som går genom hagar med ängsblommor där man också kan stöta på kor. Har man barn med sig väljer man en lätt vandring som leder genom lagom svår natur och det finns mycket att se på vägen. Bäckar, kor och spännande fäbodar. För det mesta stöter man på matserveringar lite här och där så man behöver inte släpa med sig matsäck om man inte vill.

Moutaninbike

Moutaninbike

  Aktiv semester i Österrike

Andra aktiviteter som man kan prova på är moutainbike, paragliding, bergsklättring och sommarrodel. Cyklister finns det många och en del utmanar sig själva genom att cykla uppför de branta sluttningarna i mer eller mindre oländig terräng.

Facebook Twitter