Attersee och Wolfgangsee

Attersee

Semestra vid Attersee

Wolfgangsee och Attersee är två paradis i Österrike

I Österrike ligger många idylliska smagragdgröna sjöar omgärdade av höga berg och pittoreska små städer.

Orten Attersee, vid sjön Attersee  är också charmig, lite mindre och har både restauranger och kvällsliv att erbjuda. På somrarna är det fullt av folk, mest inhemska sommarfirare och det finns alltid någonting att göra runt alla tre sjöarna. Man kan hyra en liten segelbåt, trampbåt eller varför inte en elektrobåt som tuffar fram i lagom takt på sjön och som är mycket lättkörd. De drivs på batteri och laddas upp efter en körning.  En del av elektrobåtarna har tak som man kan sitta under vid stekheta dagar och ta en liten picknick medan man doppar sig då och då sjöns klara vatten. Om man inte vill hyra en båt kan man hitta en del badplatser runt sjön, även om  vissa områden tillhör något hotells badgäster. Lite längre upp från orten, mot bergen och i skogarna kan man hitta vandringsleder av olika längd och svårigheter. Från de flesta har man en fin utsikt över sjöarna och Alperna i bakgrunden.

Attersee stad

Attersee stad

Det finns gott om hotell i olika prislägen men det kan bli fullbokat runt de populära orterna vid sjön så att vara ute i god tid är ett tips. Vi bodde ett år på en bondgård i Nussdorf  vid Attersee som låg en bit upp i bergen,  en lägenhet i rustik miljö och med strålande utsikt ned mot sjön och med bergen som bakgrund. Många bondgårdar drygar ut kassan med att bygga semestervåningar på egendomarna och de är alla av god klass. Man kan där tillreda sin egen frukost, eller alla måltider om man vill. De flesta ligger en bit upp från sjöarna men man får en annorlunda vistelse med utsikt och gårdens djur som sällskap.

 

S:t Wolfgang

S:t Wolfgang

S:t Wolfgang och Wolfgangsee

Vid Wolfgangsee ligger orten  S:t Wolfgang med värdshuset Vita Hästen där operetten med samma namn utspelade sig. Här ligger även operettens kompositör Ralph Benatzky begravd.  S:t Wolfgang är en liten charmig ort, många turister har hittat hit. Här kan man vandra mellan de typiskt österrikiska husen på de pittoreska gatorna och titta in i olika butiker som t e x en gökursbutik.  Man kan även  ta en tur med den berömda bergbananan, en kuggbana upp till  Schafberg (1782 m), äta en bit mat eller ta en kaffe och en apfelstrudel på värdshuset på toppen och om man vill, vandra ned till dalen igen. Här kan man också hyra båtar och ge sig ut på sjön eller åka med turbåt som tar en runt sjön.

 

 

 

 

Bergbanan

Bergbanan

 

Bergbanan upp till Schafberg (1783 m) är populär. Bergbanan öppnade 1893 och man får en vidunderlig utsikt från någon av topparna då vädret är klart. Vid mer disiga dagar är resan ändå värd att göra då  dimsjok av moln sveper förbi upplevelsen blir mer dramatisk.

Facebook Twitter