Besöka London

Underground

Underground

Tunnelbana i London

Många långa gångar och trappor i Londons tunnelbanesystem även om en del stationer nu fått rulltrappa. Den grå linjen Jubileeline har även hissar på stationerna, vilket inte är så vanligt. Det är även ofta stationer som är avstängda tillfälligt p ga servicearbete, då får man försöka hitta alternativa vägar genom de anda linjerna. Det är lätt annars att ta sig fram i London med både tunnelbana och buss. En karta över staden och en tunnelbanekarta som kan fås på stationerna, i souveniraffärer och på en del hotell är bra att ha.

 När man som vi landade på Gatwick och skall ta sig in till London är tåget bra att ta in till London och Victoria station. Vi bokade tåget hemifrån och hämtade ut biljetterna på flygplatsen. Det är mycket folk och köerna är långa så det är skönt att köa så lite som möjligt.

Londontrafik

Londontrafik

Oystercard

 Ett Oystercard är bäst att ha för att ta sig fram på buss och tunnelbana i London. Om man laddar det med maximala summan (15 pund 2015) så räcker det för 2 dagar vid normalt åkande.  Det finns en gult runt märke vid varje spärr man lägger kortet mot och så öppnas spärrdörrarna. Vid den station man går av vid så måste man åter lägga kortet mot det gula runda märket så att man kommer ut på den stationen. Där kan man på en display se hur många pund man har kvar att åka för. Det är viktigt att man lägger kortet där då man går ut för att avsluta resan och för att inte pengar dras i onödan.  För att ladda på kortet med mer pengar, den lägsta summan är 5 pund, så går man till en automat nere på stationerna där man lägger kortet mot även där ett gult runt märke där man ser hur stor summa man har kvar på kortet.  Skulle man behöva ladda på kortet, är det bara att följa instruktionerna på automatens display. Överallt finns vänlig personal som gärna hjälper till.
Bussarna går man på längst fram och lägger kortet mot även där ett gult märke. Här behöver man emellertid inte göra något mer utan bara gå av vid den hållplats man skall till.

Livräddaren

Livräddaren

Vänstertrafik

Trafiken är livlig och många kör snabbt i staden. Det är inte alltid det finns övergångsställen  med trafikljus där man kan trycka på ”grön gubbe”. Se upp för att trafiken kommer från ett helt annat håll. De målade uppmaningarna ”look right” eller ”look left” har nog räddat många turister kan jag tänka mig. Dessa uppmaningar står nästan i alla gathörn.

Pubmeny

Pubmeny

Pubar

En uppsjö av restauranger och pubar finns i London av alla prisklasser. Vill man äta dyrt, fint och med en obetalbar utsikt så kan man åka upp i Oxytower där det emellertid krävs en reservation i förväg. Där finns även bistron man kan äta och som är lite billigare
Enkelt är det att slinka in på en pub som har god pubmat. Menyerna ligger vid borden, man beställer för det mesta framme vid baren och betalar även där.  Fish and Chips är en stående maträtt, hamburgare och en del olika matpajer. Söndagar måste man bara prova Sunday Roast, söndagssteken som hela den engelska familjen är där och äter.

Att göra i London….

Facebook Twitter