Bila i England

Bila i England

Bila i England

Att bila runt i England är både härligt och bjuder på många upplevelser. Vänstertrafiken kan vara skrämmande och ovant för många och trafiken är ganska tät i London samt utkanter. Utåt landet är det bättre och har man väl lämnat London och åkt ett tag så blir det lättare och lättare. Vi flög till London, hyrde en bil på ett uthyrningsföretag som låg väster om London, nära flygplatsen.  Vi hade bokat första natten i Bunbury i området Cotswold  väster om London så efter att ha hämtat bilen så var det bara att kasta sig ut på motorvägen där rusningstrafiken var i full gång. Lite dålig timing där. GPS:en var guld värd, många rondeller med många olika avfarter.

B&B i England

Vi hade som sagt bokat första natten på en bed-and-breakfast från Sverige och vi bokade alltid boende med hotellets wi-fi. På så sätt kunde vi boka nästa hotell från

Gröna kullar

Gröna kullar

där vi var och då även det med wi-fi.  Jag hade med mig min Ipad som var både smidig och lättanvänd. Man behöver på det här sättet inte ha en fix färdig
resrutt med hotell bokade i förväg utan kan vara spontan och åka dit man känner för. Man kan ju på det här sättet stanna kvar på ett ställe man tycker är  extra fint. Det är bara att boka fler nätter på det hotell man befinner sig på, om det har ledigt, annars går man in på sin Ipad och bokar nytt hotell på samma ställe. Detta går bra under juni eller tidigare, möjligen första veckan i juli men mitten av juli-agusti skall man nog boka i förväg för säkerhets skull eftersom det då är fler turister under denna period.

Stonehenge

Stonehenge

Vi åkte i början av juli och vågade inte chansa att man hittar ett ledigt ställe längs vägen men på det här sättet, att boka natt för natt blir man ändå ganska fri att välja. Vår rutt var att åka runt lite i Cotswold, ned till Bath, Salisbury, Avebury, Stonhenge, vända uppåt mot  Lake District och sedan ned via York, Nottingham, Cambridge och tillbaka mot London.

 

 

Cotswold

Gatumusikant

Gatumusikant

Cotswold är ett underbart område med små pittoreska byar som ligger tätt. Många hus med halmtak som tagna från  Sheakspeares tid,  eller rättare sagt, de är från Sheakspeares  tid. Små fina genuina pubar och restauranger med god mat. Det blir nästan lite svårt att välja vilken by man vill stanna i.  De smala vindlande vägarna borta från  Londons hetsiga trafik leder genom ängar, åkrar och gröna kullar.

Svalka i värmen

Svalka i värmen

 

Ibland åker vi genom en allé med svalkande grönska och ibland över små broar med vattendrag. Vi kommer att tänka på både Agatha Christie och Morden i Midsummer och skulle inte bli förvånade om monseiur Poirot eller Barnaby skulle dykt upp vid vägkanten.

 

 

Warwick Castle

Warwick Castle

 

Warwick Castle och Merlin

Warwick Castle är ett slott som många känner igen från BBC:s  TV-serie Merlin. Slottet har anor från 1000-talet. Vilhelm Erövraren byggde vidare på  den fästning som danska vikingar en gång byggt på 900-talet för att skydda staden Warwick. Adeln bebodde slottet fram till 70-talet men är nu ett utflyktsmål för barnfamiljer och en populär turistattraktion. Här kan man se uppvisningar med bågskytte, se örnar och andra rovfåglar göra en uppvisning och se gamla slungor slunga iväg stora stenar.

Inne i slott et finns vaxdockor som visar livet på slottet och en del av dess historia och den roll slottet spelat i Englands historia.
Räcker inte det som spänning så följer du med på turen Ghosts of Warwick Castle.

Merlin

Merlin

Merlin har fått ett eget torn, Dagon Tower, där det finn s en utställning för hela familjen och där du kan komma ansitie mot ansikte med Merlin. Längre in i  slottet finns en magisk spegel och du kan tala med draken själv.I parken runt slottet finns små tält där de visar vilka hantverk man tillverkade förr, man får även prova på olika hantverk och aktiviteter. Det är många besökare på sommaren men med lite fantasi kan man föreställa sig hur det var i svunna tider för slottet är imponerande. Vackert är det i omgivningarna och har man tid över kan man även beskåda uppvisning med rovfåglar.

Shakespeare och Stratford upon Avon

Stratford upon Avon

Stratford upon Avon

Ett annat populärt turistmål är Stratford Upon Avon, Sheakspeares födelsestad belägen i södra Warwickshire. Staden är från början en medeltida handelsplats, från slutet av 1100-talet.
Här kan man besöka Shakespeares födelsehus och promenera runt i trädgården. Staden är präglad av den store författaren och här håller även the Royal Sheakspeare Company till.

 

 

 

 Bath och Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen

Bath  eller Agua Sulis som romarna kallade staden ligger 158 km väster om London och med sin fantastiska arkitektur och naturligt varma källor minner om tiden då romarna bodde här. Här kan man också besöka Janes Austens hus och den permanenta utställning som berättar om Jane Austens liv i Bath, hennes författarskap och liv.

Romare

Romare

 

 

 Salisbury och Stonehenge

Salisbury är en vacker stad med blandad arkitektur, äldre hus och nyare om vartannat. Floderna Avon och Wiley rinner samman här och att promenera längs floden förbi fullproppade pubar och se på folklivet är riktigt roligt. Staden är känd för att ha det största antalet pubar i förhållande till folkmängden i England.Stonehenge ligger inte långt från Salisbury och här verkar det alltid finnas många människor som vill se på de stora historiska stenblock som tysta döljer sin hemlighet. Det är faktiskt mycket mer imponerande att se dem i verkligheten även om man sett dem på bild förut.

 

 Stenringarna i Avebury

Avebury

Avebury

Vill man se stenringar men inte ha riktigt lika mycket människor omkring sig kan man åka till Avebury.
Där finns flera stenringar man kan besöka, skillnaden från Stonehenge är att i Avebury
kan man gå runt bland stenarna och även lägga handen på dem för att försöka uppfånga stenarnas mystiska energi

 

 

 

 

 

 Lake District

Lake District

Lake District

Lake Distrikt i norr ser l annorlunda ut än landskapet i söder. Det är mycket vackert med berg och många sjöar och det är framförallt för friluftslivet som folk åker hit.. Här kan man åka båt på någon av de många sjöarna, fiska eller vandra på någon av de många vandringslederna. Varför inte bo på ett ställe några dagar och ha som utgångspunkt för de utflykter man vill göra. Naturen är Lake District’s största tillgång.  Man kan vandra på de milslånga vandringslederna, och sjöarna ger möjlighet till segling, kanotpaddling och fiske. Den mysiga lilla staden Keswick är ett Mecka för vandrare och andra friluftsälskare. Här finns förbluffande många butiker som säljer kläder och utrustning för alla slags utomhusaktiviteter, och många vandringsleder utgår från området utanför staden. Vill man uppleva den vackra naturen utan att anstränga sig så mycket går det utmärkt att ta en båttur på någon av sjöarna.

 

Lake Windermere

Lake Windermere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hill Top House

Hill Top Farm

Hill Top Farm

 

I Hill Top House bodde Beatrix Potterunder en period i sitt liv och skrev sina böcker med landskaps motiv från samt tecknade djur och växter. Hon ritade även av sina sällskapsdjur. När ett av hennes vänners barn, den femårige Noel, blev liggande sjuk i flera månader, skickade Beatrix tecknade sagor, bland annat om Pelle Kanin, i brev till honom. Åtta år efteråt frågade hon efter breven, som fanns bevarade. Beatrix kopierade bilderna, lade till några nya och gjorde en bok. Inget förlag ville ge ut den och därför gav hon ut den på egen bekostnad, i litet format. Boken utkom 1901 och blev en sådan framgång att barnboksförlaget Frederick Warne & Co nu ville ge ut den.

 

 

Meadowcroft Country Guest House

Meadowcroft B&B

Meadowcroft B&B

Ett mycket trevligt Bed and Breakfast är Meadowcroft Country Guest House  i Windermere som sköts av Rosemary och Linda.  Man blir väl omhändertagen av dessa vänliga och glada damer. Fina, rena och fräscha rum och huset andas engelsk charm.  Stället ligger nära sjön Windermere och är en bra utgångspunkt för utflykter i omgivningarna. Här mötte vi resenärer från många olika länder och frukosten serverades av den alltid så glada och älskvärda Rosemary.

 

 

 

 

 

 

 

York

York

York

York är känt redan från romartiden. Romarna grundade år 71 e.Kr. en befäst stad vid ån Ouse och utgjorde då garnisonsstad för nionde och därefter sjätte legionen. York blev snart romarnas viktigaste stad. Konstantin den Store, som sedermera blev känd för att vara den som införde kristendomen som officiell religion i romarriket, kröntes till kejsare i York.

York eller Jorvik efter en vikingahövding är berömt för sin medeltida stadsmur där staden innanför minner om forna dagar. Många gamla hus och vikingamuseet är ett måste. Smala gränder med lutande hus, pubar, restauranger och affärer trängs med kafeer där man kan ta in te och scones, som the Shambles, en medeltida gata i staden. Byggnader att betitta är Cliffords Tower som ligger på en kulle och är en del av York Castle och York Minister, katedralen. För den som är intresserad av festivaler och liknande tillställningar är York ett veritabelt eldorado. Här arrangeras årligen massor av kulturfestivaler, t.ex. Viking Festival, Roman Festival, Ghost Festival, Festival of Angels, Jazz, Early Music, Late Music, Digital Arts, Horse Racing, Learning Festival, Multicultural Food and Arts, Chine New Yer, Lesbian Arts, Christmas Fayre, Food and Drink Festival, m.fl.

 

York

York

York

York

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nottingham

Den här staden mitt i England är kanske mest känd för sin koppling till legenden om Robin Hood och om man ändå passera staden måste man väl i alla fall besöka Sherwoodskogen. Ett populärt utflyktsmål för stadens invånare som med picnickkorgar drar ut med hela familjen. Där provade vi på bl a bågskytte, vad annars?

Idag är Nottingham en modern stad med en fantastisk teater, ishockeyarena och många affärer och klubbar.

 

Nottingham

Nottingham

Robin Hood

Robin Hood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cambridge

 

Camebridge

Camebridge

Cambridge är en gammal engelsk universitetsstad belägen i Camebridgeshire, berömt naturligtvis för sitt universitet. Stadens centrum domineras av pampiga universitetsbyggnader, de äldsta från 1200-talet. Staden sjuder av  aktivetet så här i  sommarmånaden och  fanns här massor av studenter. Skolan hade inte slutat terminen ännu. Floden Cam flyter rakt igenom staden. Här går den årliga universitetsrodden mot Oxford av stapeln och här kan du prova på ”punting”, att staka sig fram med en flatbottnad båt. Allt i Cambridge finns inom promenadavstånd. Vissa delar av centrum är avstängda för trafik och endast avsedda för fotgängare

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter