Bila i Skottland

Skottland

Skottland

Fort William

Fort William

Att bila runt i Skottland är ett riktigt äventyr, vägarna är allt från bra till mindre bra och eftersom vädret kan växla från klart och soligt till skyfall så vet man inte riktigt hur dagen kommer att bli. Det bästa är att utrusta sig med varma kläder, och regnställ så är man fullt utrustad att möta Skottland oberoende av väder. En upplevelse är det i alla fall, även om det regnar, då man anar ett dimhöljt, gåtfullt slott  bakom regndroppar eller ser ut över en tyst oändligt hedlandskap som vissa årstider skiftar i rosalila av ljung som blommar. Enstaka fågelkvitter och sus från vinden. Så oerhört kargt och vackert.
Vi hyrde bil vid flygplatsen i Edinburgh och åkte iväg direkt. Edingburgh tänke vi se på sista dagen på vår resa. Månaden var i början på augusti och vi kunde inte som vi brukar, boka B&B spontant på vägen eller via internet dagen innan beroende på hur kommande dags resrutt skulle bli eftersom det i augusti är många turister i Skottland. Vi upptäckte redan innan resan att det var svårt att hitta lediga rum vid den här tidpunkten, speciellt som vi var fyra personer. Så den här gången gjorde vi redan hemma upp en resrutt och bokade rum i förväg.

Wallacemonumentet

Wallacemonumentet

Stirling

Första anhalten är staden Stirling eller som den heter på skotsk galiska Sruighlea. Den ligger grupperat runt den medeltida kärnan och Stirling Castle och Wallacemonumentet.
Slottet i Stirling är det största bland Skottlands alla slott och är populärt att besöka. Högt beläget har man en fin utsikt över Stirling. Slottet har mycket historia, det var bl a ett favoritbostad till många av de kungliga i Stuartfamiljen.
Slottet har en mycket våldsam historia som mordet på den åttonde earlen av Douglas och slottet spelade en viktig roll för Drottning Mary av Skottland. Här tillbringade hon sin barndom och det var även här hon krönades.

Wallacemonumentet

Wallacemonumentetet är ett torn beläget på kullen Abbey Craig nära Stirling och restes för att hedra den skotska frihetskämpen sir William Wallace som levde på 1200-talet och som var ledare för det skotska frihetskriget. Idag känner vi nog igen historien genom filmen Braveheart.

 

 

 

Doune Castle

Doune Castle

Doune Castle

Doune Castle är från början byggt på 1200-talet, förstördes delvis under det skotska friehtskriget och har sedan byggts om i omgångar genom århundradena.
Borgen ligger ungefär 13 km nordväst om Stirling och är även det värt ett besök. Inte så många turister här utan man kan till och med nästan vara ensam om man kommer tidigt. Doune Castle är en medeltida borg nära byn Doune där floden Teith rinner ut i Forth. Borgen är i sämre skick än Stirling Castle men känns ändå genuin eftersom man här inte har rekonstruerat inredning eller möbler. Smala gångar och trappor leder upp till torn där man har en vidunderlig utsikt och skrovliga korridorer leder till stora salar. Delar av borgen har försvunnit men man kan se på en modell hur det sett ut för länge sedan.

Här har flera filmer spelats in som t e x Monty Pytons Den heliga graalen och Ivanhoe.

 

 

 

Glencoepasset

Glencoepasset

 Glencoepasset

Från Stirling åker vi vidare upp över det karga vackra höglandet vid Glencoepasset.
Namnet Glen Coe sägs ibland härröra från massakern vid Glencoe som ägde rum här 1692 men har i verkligheten fått sitt namn från floden Coe som flyter igenom passet.

 

 

 

 

 

Fort William

Fort William

Fort William

Fort William ligger vid sjön Loch Linnhe och sjuder av aktivitet. Man kan hyra båt och åka på sjön eller ta en vandringstur, här finns många vandringsleder, Fort William har bergspasset Glen Coe i söder och närheten till berget Ben Navis och bergsklättring.  Många åker mountainbike nedför banor som startar uppe på höglandet.

 

Glenfinnan Viaduct

Glenfinnan Viaduct

Glenfinnan Viaduct

En bit från Fort William ligger Glenfinnan Viaduct och det berömda bron. Harry Potters bro i andra och tredje filmerna Hemlighetens kammare och Fången från Azkaban och där hette tåget  Hogwarts Express. Annars heter den The Jacobite Steam Express och man kan ta en tur med ångtåget med början i närheten av berget Ben Navis  till Mallaig.

Skye

Skye

Skye

Skye eller an t-Eilean Sgiathanach på gaeliska som betyder den dimmiga ön, är en av de mest populära och besökta platserna i Skottland. Naturskönt med både gröna böljande kullar samt karga berg upphör det aldrig att fascinera besökaren, som Cuillin Range som dramatiskt höjer sig över horisonten eller Quiraing. På Skye  kan man träffa på både bl a kronhjort, mård och bergsharar. Tar man en båttur kan man få se både sälar, uttrar, delfinter, havsörn eller kungsörn.

Det finns många fina vandringsleder uppe bland kullarna samt många berg för klättrare att välja på.

 

 

Portree

Portree

Portree

Den största staden Portree på Skye  är bra att börja i eller ha som utgångspunkt för de olika aktiviteter man känner för.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

 

Eilean Donan Castle

Eilean Donan är en liten ö där tre sjöar möts, Loch Duich, Loch Long och Losch Alsh. På ön där tidvattnet torrlägger en stor del av stranden fram till det pittoreska slottet som ofta förekommer på bilder och filmer. Slottet och ön är belägen i väster där Skye börjar.

Eilan Donan som egentligen bedtyder ön Donnan efter ett keltiskt martyrhelgon.

Skotte

Skotte

Slottet grundades på tolvhundratalet, och blev ett stark fäste för klanen Mackenzie. I början av 1700-talet ledde Mackenzies engagemang i Jacobiteupproren till att slottet förstördes. Slottet rekonstruerades på 1900-talet av John Macrae-Gilstrap som byggde upp de nuvarande byggnaderna i ett försök att rekonstruera slottet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Loch Ness och Urquart Castle

Vid den mystiska grå och stilla sjön Loch Ness ligger Urquart Castle där så många strider utspelat sig under århundraderna. Då man står uppe vid ruinerna och tittar ut över sjön tycks den stilla ytan här och där röra sig, något simmar väl där under ytan, ringar på vattnet,  bubblor. Är det Loch Ness berömda sjöodjur? Det finns ett center nära Urquart Castlle som enbart handlar om sjöodjuret. Foton, intervjuer, vetenskapsmän som berättar.

Slottet är från grundades på 1300-talet och spelade en stor roll i skottlands kamp  om självständighet under 1400-talet. Slottet ligger på en udde med utsikt över Loch Ness och var en gång  skottlands största slott. Det har över 500 år av blodig historia där flera kungar och ätter slagits om makten.

 

Loch Ness

Mer Skottland……..

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter