Costa Rica eller Pura Vida (det ljuva livet)

Pura Vida

Pura Vida

 Resa till Costa Rica

Costa Rica bjuder på välkomnande kultur, fantastiska stränder och en helt otrolig natur fylld med ett spännande djurliv i världsklass!

 

Både Atlant- och Stillahavskust

Costa Rica har kust både mot Stilla havet och Karibiska havet. Costa Ricas inland bjuder på en fantastisk natur med flera vackra nationalparker och ett rikt djurliv. Några exempel på populära platser för resor i Costa Rica är San José, Peninsula de Osa, La Fortuna, Puerto Viejo, Quepos, Monte Verde, Montezuma, Tamarindo, Cahuita, Samara.

 

San José är huvudstad

Huvudstaden San Jose med sina c:a 300000 invånare, ligger mitt på en högslätt som är c:a 1050 m ö h och omges av c:a 3000 m höga vulkaner. Här kan man uppleva kultur.  Nationalmuseet i San José har en vacker arkeologisk samling från Costa Rica. Där finns bland annat kläder och möbler från kolonialtiden och en samling religiös konst. Nationalmuseet är nog det mest imponerande av huvudstadens alla museer.

 

Eco turist resmål

Pura vida

Pura vida

Klimatet är subtropiskt eller tropiskt, svalare på högre höjder. Regntiden varav mellan maj och november.

Costa Rica, ”den rika kusten” är en av världensmest populära resmål för ekoturism. Det finns gott om skyddade nationalparker,nästan en fjärdedel av landet är nationalpark eller skyddat område. Här finns olika slagsbiotoper som regnskog, mangrovesumpmark, högmossar, dimskog, flod och sumpskog,
ekskog, korallrev m.m.

En av de många nationalparkerna är t e x Braulio Carillo nationalpark Parken ligger cirka 23 kilometer norr om San José och bjuder på inte mindre än fem olika slags skog, däribland regnskog. Man kan gå runt bland orkidéer och möta bland annat jaguarer och vildkatter. Eller nationalparken Corcovado som ligger vid Península de Osa är absolut värt ett besök om man tycker om fåglar och färger. Parken har en stor färgsprakande koloni av purpurröda papegojor.

Enstaka nationalparker har ett hotell som kan tjäna som utgångspunkt t.ex Palo Verde. Nationalparkerna är främst inriktade på naturskydd, vilket innebär att turismen kommer i andra hand, d v s framkomligheten kan vara begränsad samt även övernattningsmöjligheterna.

 Spännande aktiviteter i Costa Rica

Pura vida

Pura vida

En av  de mer spännande saker man kan prova är zipline, där man åker på långa linor spända mellan trädtopparna. Det krävs ett visst mod att kasta sig ut  på lina hundratals meter över marken –  i 50 km/h. Efter  ett par gånger går att njuta och det visar sig vara ett vansinnigt vackert sätt att uppleva naturen på. Det finns liter mer säkra sätt att åka över trädtopparna också, man åker i en liten grupp i en linbanekorg och får på så sätt uppleva den enorma fågel- och djungelnaturen på.

För den som trots de dåliga vägarna vill kunna ta sig runt i landet på egen hand finns det gott om hyrbilar tillgängliga. Det kan dessutom vara en bra idé att ha en bil eftersom det är ganska mycket som är otillgängligt. Förslagsvis hyr du inte den allra minsta bilen utan satsar på fyrhjulsdrift och hög markfrigång.
Att hyra bil är dock dyrt och man kan välja att ta sig runt med landets bussar, vilket kan vara obekvämt och man får vara beredd att byta många gånger för att nå sitt resmål. För även om landet är litet, Sverige är c:a 11 gånger större, så är vägarna dåliga och bergskedjor kommer emellan.  Har man redan sitt rutt bestämd i landet, kan man vända sig till en lokal turistbyrå som har minibussar man kan hyra in sig på, eller förbeställa på nätet. Det brukar fungera utmärkt.

Att notera: Costa Rica skiljer sig markant från övriga Latinamerika på en väsentlig punkt – står det att en buss ska avgå 17:00 så gör den det. De har samma känsla för tid som vi Mella-n och Nordeuropéer och landet kallas lilla Schweiz av den anledningen.

Fakta

Huvudstad:

San José.

Invånarantal:

ca 4 miljoner.

Nationaldag:

15 september.

Nationellt valspråk:

Pura Vida! (ung. ”Rent, äkta liv”.) Används ofta som hälsningsfras.

Tid:

Svensk vintertid -7, sommartid -8.

Valuta:

Colón (CRC).

Klimat:

Tropiskt klimat med förhållandevis små temperaturskillnader över året. Lokala temperaturskillnader beroende på vilken höjd över havet man befinner sig på. I låglandet varierar temperaturen mellan ca 20-30 grader medan i bergsområden som Monteverde kan den krypa ner till ca 10 grader.  Landet har två årstider: den torrare ”dry season” varar december – april och den regnigare ”green/wet” season maj – november. Stillahavskusten är torrare och varmare än den karibiska sidan. I Guanacaste, den torra nordvästprovinsen, varar torrperioden (nov-april) flera veckor längre än på andra platser i Costa Rica.

 

 

Facebook Twitter