Att bila på Irland

DSC_0042

Bed and breakfast på Irland är oftast minst lika bra som hotell

Att semestra på Irland behöver inte alls bli så väldigt dyrt om man väljer rätt tidpunkt för resan. Om man åker innan säsongen börjar så kan man spara en hel del pengar. Säsongen börjar i juli och Bed & Breakfast går på halva priset om man i stället förlägger sin resa till juni. Dessutom behöver man då inte förboka hotellen eller i förväg eftersom det finns en massa rum lediga innan säsongen och man blir på så sätt också mer fri att välja spontana resvägar.

Landskap

Landskap

 

Att flyga till Dublin är det mest vanliga och om man tänker bila runt på Irland och är ovan vid vänstertrafik är det klokt att boka sin bil på någon biluthyrningsfirma nära flygplatsen. Det finns en hel del att välja på t e x Thrifty eller Avis.  På så sätt behöver man inte första dagen, ovan vid trafiken som man är, ge sig ut i den värsta storstadstrafiken och då man lämnar bilen sista dagen innan hemfärd, är det nära till flygplatsen.

Vi gjorde så att vi både hyrde bil och hotell nära flygplatsen. Om man tänker se sig om i Dublin kan man då ta bussen in till city, vilket är enkelt och smidigt.

En bra karta eller GPS är ovärderlig då man bilar runt, vägskyltningen är inte den bästa. Vi är vana här i Sverige med skyltar i varje korsning och vägskäl men det är sämre med vägskyltar på Irland. Då man bilar på västra Irland är många vägskyltar på iriska, Irlands eget språk men för det mesta finns det även skyltar på engelska.

 

Landskap

Landskap

 

 Vägar och motorvägar på Irland

Motorvägarna är för det mesta i bra skick och man tar sig snabbt fram. Då man väljer de lite mindre vägarna, som också är de mer pittoreska och spännande så är vägarna ofta smalare, krokigare. Får kan dyka upp vid vägkanten, trots detta är hastighetsbegränsningen 100. Som sagt åker man innan säsongen kan man vara helt spontan och åka i princip dit näsan pekar. Det är faktiskt kul, gudomligt vackert och spännande att våga åka på lite mer okända ställen, skippa de typiska turistmålen och träffa de fantastiska, genuina och mycket vänliga irländarna. Att åka bil på Irland en fantastisk upplevelse.

Landsbyggd

Landsbygd

Värt att veta om Irland

Huvudstad: Dublin med ca 1 miljon invånare Invånarantal: Ca 4 miljoner   Religion: Majoriteten av Irlands befolkning är katoliker Valuta: Euro Statsskick: Republik Yta: 70 283 km2 Högsta berg:  Carrantuohill (1.040 m ö h) Längsta flod: Shannon River (370 km) Klimat: Milt och fuktigt

Kostnadsläge: Ungefär som i Sverige

Största språk: Engelska och Iriska

 

Nordirland (ofta kallad Ulster)

Provinshuvudstad: Belfast 263 000 invånare (uppskattning 2008)

Statsskick: monarki, utgör en del av Storbritannien Yta: 13 576 km2 Antal invånare: cirka 1,74 miljoner (2006) Valuta: GBP Språk: engelska, iriska Religion: protestanter 53,1 %, katoliker 43,8 %, övriga 3,1 % (folkräkning 2001)

 

Galway

Galway

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liten  ordlista

Fáite – Välkommen

Fir- Män

Mna-Kvinnor

Leihtreas- Toalett

Dúnta- Stängt

Oscailte- Öppet

Siopa- Affär

Gardai-Polis

An tra- Strand

An lár- Stadens centrum

Óstan-Hotell

Bád- Båt

Bus- Buss

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter