Cliffs of Moher och andra platser på Irland

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Västkusten med sina vindpinade, dramatiska klippor utmed Atlanten.

Irländarna själva rekommenderar oftast västkusten. Alla har något smultronställe och de flesta av dessa smultronställen ligger på västkusten, hela västkusten från sydliga Kerry till Donegal i norr. Västkusten är mycket bergig men har olika karaktär på olika ställen. – Aran Islands, sista utposten mot Amerika. Härifrån kommer bl.a. vackra handgjorda tröjor. Här talar majoriteten av befolkningen iriska, gæilge, och är sålunda en av få platser i världen där man har ett keltiskt språk som modersmål.

Clifden

Clifden

Landskapet Clare är berömt för sin starka folkmusiktradition. Byar som Doolin och Lisdoonvarna är goda representanter för denna tradition. Clare har mjukare böljande berg som stupar rätt ner i Atlanten. Ett berömt stup är Cliffs of Moher med över hundra meter höga lodräta väggar. Cliffs of Moher stupar drygt 200 meter rakt ner i Atlanten. Det är en hisnande syn och ett mäktigt skådespel att se de branta klippväggarna och oceanens bränningar som med full kraft slår mot de 200 meter höga klippväggarna.  Vid klar sikt kan du se över till Aranöarna.

Galway
Galway stad är Irlands tredje stad men har en mycket pittoresk stadskärna och ett rikt kulturliv.

Grevskapet har flera så kallade gaeltachtaí, områden där iriska är riktigt utbrett.

Galway

Galway

Connemara i County Galway var en utflyttningsbygd under svältåren i mitten av artonhundratalet. Det är svårt att förstå att folk kunnat livnära sig här. Naturen består av slätter med myrmark omgivna av mäktiga berg, ett storslaget och delvis ödsligt landskap med vildvuxen natur, imponerande berg, ljunghedar och torvmossar. Här kan man stöta på vilda speciella ponnies som finns i Connemara. På sluttningarna betar får bland övergivna stenhus överväxta av grönska och nybyggda, vita hus syns här och där. Stenlagda, låga murar leder kors och tvärs över det smaragdgröna landskapet och får det att se mystiskt ut. Den charmiga staden Clifden är Connemaras huvudstad och har många fina, små pubar där det spelas musik av inhyrda band eller någon lokal bybo som stämmer upp en gammal sång.

Landskap

Landskap

Kerry i söder har höga och dramatiska berg. Klättra upp på någon topp och du har fantastisk utsikt, om vädret tillåter. I norra Kerry finns den särskilt bergiga halvön Dingle och staden med samma namn. I viken lever en delfin som kallas Funghi som tycker om att simma med människor.

Mayo är det ödsligaste av västkustlandskapen. Inlandet består av slättmarker med enstaka berg som sticker upp som sockertoppar. Kust linjen är väldigt kuperad. Achill Island är också ett fint utflyktsmål där sockertopparna står på varandra. Donegal är nordligaste landskapet oc har också ett vackert landskap med dramatiska berg.

Sydkusten med alla sina djupa och spännande fjordar.

Cobh

Cobh

Det dramatiska landskapet, klippiga uddar som skjuter ut i Atlanten, färgstarka fiskebyar. County Kerry charm och lite mildare karaktär, allt sammantaget har lockat människor hit i alla tider. Regionen har dock förblivit relativt oförstörd med vänlig karaktär samt den genuina irländska atmosfären. Killarney är en bra utgångspunkt om man vill utforska Cork and Kerry, speciellt om man tänker bege sig till Ring of Kerry eller Dinglehalvön. Här finns möjligheter till ridning, fotvandring och cykling. Pittoreska fiskebyar finns det gott om. Staden Cork har kosmopolitisk karaktär med hantverk och shopping. Om man besöker Cork, försök även hinna med den lilla staden Cobh, f d Queenstown, en pittoresk hamnstad som en gång var den största hamnen för utvandringen till Amerika och är dessutom är känd som den sista anhalten för Titianics sista ödesdigra resa.Dingle-halvön som bjuder på en av Irlands mest dramatiska natur. Att ta sig runt den här halvön i sydvästra delen av landet med bil eller buss är en populär utflykt för en eller ett par dagar. Längs vägen finns mycket att se, bland annat fascinerande kustlandskap, mysiga fiskebyar och Moll’s Gap där vägen går genom höga berg och kargt mosslandskap och där utsikten är fantastisk

 

 

 

 

Facebook Twitter