Dublin

 

Dublin

Dublin

Dublin, (Baile Átha Cliath), huvudstad på Irland och landets största stad med omkring 1 miljon invånare. Staden grundades av vikingarna år 841. Här finns det mängder av muséer, konstgallerier och teatrar. Författare som Shaw, Yeats, Wilde, Joyce och Beckett är födda i Dublin. Dublin är en storstad med fokus på kultur. Det avhålls massor av festivaler med teater, litteratur, musik och underhållning. Kryddat med irländarnas gästfria attityd är Dublin en säkert reshit.Men inget besök i Dublin utan att smaka på den irländska nationaldrycken, Guinness. Mörkt och välsmakande öl, som kan inspirera till en bra startreplik till många spännande samtal med Dublins invånare. Här ligger Guinessbryggeriet och destilleriet som gör whiskeymärket Jameson.

Floden Liffey delar stan i två delar, och över Liffey går flera broar. Den äldsta är gångbron Halfpenny Bridge, vars namn kommer av att det kostade en halv penny att gå över bron när den var ny.

Den största shoppinggatan hete Grafton Street och där ligger även det berömda caféet Bewley´s.  Stans bästa pubar som t e x fyravåningspuben Porter House med hur många ölsorter som helst ligger i området Temple Bar. Där kan man även hitta ovanliga butiker och en del nattklubbar. Andra sevärdheter i Dublin är Dublin Castle, och katedralen Christ Church Cathedral.

Facebook Twitter