Resa till Irland

Irland

 

Failte go Eireann! — Välkommen till Irland!

Irland, den gröna ön, är den näst största av de brittiska öarna Irland. Kallad också för smaragdön. Mest känd för sina slott och sin Guinness. Ett oerhört vackert land med sina berg och dalar, mjuka kullar, vilda kuster och orörd natur. En mängd av betande får på gröna, mjuka sluttningar.

På 1600-talet var landet uppdelat i inte mindre än 32 grevskap. Tjugosex av dessa grundade en självständig nation, den Irländska Republiken. De övriga sex fortsatte att vara en del av Storbritannien och utgör i dag Nordirland. Landets historia är fläckat av krig och blod, men Irland är trots detta är det ett charmerande ställe att besöka!

Människorna är gästvänliga och lätta att få kontakt med, vart du än befinner dig med en turistkarta i näven kommer det upp någon och frågar om du vill ha hjälp. Bästa sättet att uppleva Irland är med bil. Utgå från Dublin och ta dig sedan genom landet och upplev folkmusiken, naturen, historien och pubarna.

Jaktfågel

Jaktfågel

Det bor knappt 4,6 miljoner människor på Irland och de flesta är av keltiskt ursprung. Nästan en tredjedel av invånarna bor i huvudstaden Dublin. Dublin är en hamnstad utmed landets östra kust, den kust som vetter mot Wales. De officiella

språken är engelska och iriska. Iriska är ett keltiskt språk som hotats av utdöende, men man försöker nu återupprätta språkets status. Den romersk-katolska kyrkan har en mycket starkt ställning på Irland och påverkar vardagsliv såväl som politik.

Klimatet på ön är milt året runt tack vare det omgivande havet. Vindar blåser på från havet året om. Det blir sällan minusgrader på vintern och på sommaren klättrar temperaturen bara över 20 grader de allra varmaste dagarna. Det regnar en hel del, hela 270 dagar om året, vilket inte avskräcker de många turisterna som årligen njuter av den gröna ön.

Imponerande är de branta klippväggarna och oceanens bränningar som med full kraft slår mot de 200 meter höga klippväggarna.  Vid klar sikt kan du se över till Aranöarna.

 

Restaurang

Restaurang

Mat och dryck på Irland
De irländska maträtterna består till stor del av mycket kött, rotfrukter och potatis. Fisk och skaldjur serveras sällan med undantag för lax. Mat är ett stort intresse på

Irland så restaurangerna och kaféerna är många. Havets läckerheter fångas utanför Irlands kust. Nötkött och lamm håller en mycket hög kvalité.

Dagen börjar med en stadig frukost, därefter följer en lätt lunch för att avslutas med en ordentlig middag. Portionerna är alltid rejält tilltagna. Irländarna trivs på puben, så naturligtvis dricks det mycket öl – speciellt nationaldrycken Guinness. Den irländska whiskyn står också högt i kurs. Mycket av det sociala livet centreras kring pubarna där man träffas för att prata och umgås. Restauranger saknar ofta licens för ölservering, så vin används som måltidsdryck. Irländsk whisky rekommenderas och dricks ofta som aperitif. Drinken Irish Coffee, som består av irländsk whisky, kaffe och grädde, är världskänd.

Det irländska köket är känt för sina välsmakande (lant) ostar, sin färska fisk och sina skaldjur. Maten är varierande och kvalitén är hög. ’Irish stew’ är en traditionell rätt: en lammstuvning med potatis och lök. Andra irländska specialiteter är svartpudding, sodabröd (mörkt, smuligt bröd) och olika potatisrätter.

 

Att göra

 

Vandring

Vandring

Vandring på Irland

Vandringsleder finns det gott om. Olika svårighetsgrader, en del lättare promenader bland böljande gröna kullar, vattendrag och betande får och en del lite tuffare  vandringar i natursköna bergslandskap. Vilket man än väljer så är det hisnande vackra vandringsleder. Ta kontakt med närmsta turistbyrå där du befinner dig för att få reda på var närmsta led finns och vilken svårighetsgrad du letar efter.

Ridsemester på Irland

Utflykter på hästryggen, tillsammans med hästexpert både för nybörjare och erfarna. Vackra ridstigar runt byarna är ett spännande och romantiskt sätt att uppleva Irland på. Att hyra häst och vagn för några dagar eller kanske en hel vecka är ett annat sätt att upptäcka Irland. I sakta mak på ett gammaldags sätt färdas på de vindlande vägarna, möta den alltid så trevliga ortsbefolkningen och kanske sova över på gårdar ger ett oförglömligt minne för livet.

connemarahäst

connemarahäst

 

Golf på Irland

På Irland finns fantastiska golfresor för golfentusiasten. Ett måste som man bör ha gjort åtminstone en gång i livet enligt många golfare. Dels finns de klassiska linksbanorna belägna vid havet eller parkbanorna som ger skäl för Irlands smeknamn ”Den gröna ön”. Färdiga golfpaketresor finns att boka hemifrån om man så vill eller så hör man med den lokala turistbyrån. Många byar har dessutom en egen golfbana, där även gäster är varmt välkomna.

 

Hyra kanalbåt

För ett förälskat par är en kryssning med en kanalbåt en mysig och lite annorlunda aktivitet. Du behöver ingen licens för att köra en kanalbåt. Det stora vattenvägarna Shannon, Erne, Grand Canal och Barrow Navigation förbinds av smala kanaler, floder och sjöar. Utefter dessa finns det mängder av charmiga byar där man kan förtöja sin båt och hoppa iland.

Hyra båt

Hyra båt

Vattensport

Irland är ett fantastiskt land för vattensporter med över 5000 km kustlinje, massor av sjöar, vattenvägar och floder. Här kan man utöva vindsurfing, sportdykning, vattenskidåkning, kanotpaddling, kajakpaddling, rodd eller segling.

 

 

Att bila på Irland……

 

 

 

Facebook Twitter