Goslar

Torget och stadshuset i Goslar

Torget och stadshuset i Goslar

Resmål – pittoreska städer, tänkte vi. Väskor packades och någon aning om åt vilket håll vi skulle hade vi. Tyskland!
Vem tusan semestrar i Tyskland? För de flesta är Tyskland ett affärsresmål eller en bekväm fartsträcka på resan ned mot alperna, eller medelhavet. Men få tar sig tid att upptäcka det som faktiskt finns där – ett helt annat Tyskland än de flesta av oss hört talas om, bebott av helt andra tyskar än dem vi minsann hört talas om. .

Vägen till Goslar gick naturligtvis på motorvägen, från Puttgaden, söderut. Mellan vägbyggena ökade farten och milen slukades.

Hästskjuts i Goslar

Hästskjuts i Goslar

Det gamla lockar och sätter igång fantasin, eller är njutbart bara för att det är vackert. I staden Goslar, i mellersta Tyskland, kombineras de båda. Nar vi kom till torget var hela torget fullt av människor som stod och tittade upp åt samma håll. Klockspelet ljöd och figurer som gestaltar Goslars historia passerade ut genom en dörr på ena sidan rådhuset och in genom en annan på andra sidan. Turister fumlade med kameror och hade stort nöje av föreställningen.

Dagen var varm och vad passar då bättre än en Eiskaffé – kallt kaffe med vaniljglass i och en klick grädde på toppen. Både läskande och gott. Som många turiststäder har man i Goslar ett litet turisttåg som tar en runt i de centrala delarna. Som van resenär som hellre söker det annorlunda känns det lite sådär att ta plats i ett dylikt, men faktum är att man i alla fall får en bra överblick över vad staden har att erbjuda – i alla fall om du kan lite tyska.

Den stora behållningen är att vandra omkring i staden och se de många vackra miljöerna. Husen är mycket gamla, en del från 1400-talet, de flesta från 1500-talet och några från 1600-talet. Räta vinklar saknas, men i övrigt är husen otroligt väl underhållna.

 

Kaiserpfalz

Kaiserpfalz

Lite historia
Staden har en rik historia. Här träffades kungar regelbundet och bestämde Centraleuropas historia under tidig medeltid. En av sevärdheterna är den Kaiserpfalz (kungsgård) där dessa mötenägde rum. Här har människor bott sedan stenåldern, men som stad grundades den av Henrik I, år 922. Bergen runt omkring har givit staden rikedom genom århundradena genom silvergruvan i Rammelsberg, som numera är en gruva som kan beses av turister. Staden var befäst och man fick behålla sina rikedomar då den i stort sett klarat sig utan att bli erövrad. Dock besattes den av svenskarna under 30-åriga kriget.


Äta och dricka i Goslar

PaulanerPfanne

PaulanerPfanne

Tyskland har mycket att bjuda på vad gäller mat och dryck och olika landsdelar har sina specialiteter. Uppe i norr finns många tillfällen att äta fisk i många olika former och till den kan du få fina inhemska viner.

Sedan har ju Tyskland också en stark öl-kultur och rätter med kött, korv, surkål mm passar utmärkt till dessa. Denna Paulaner Pfanne på bilden till vänster är ett typiskt exempel på sydtyskt/österikiskt kök där öl är den givna drycken. Rätten består av en skiva fläskstek, fläsklägg, leberkäse och en liten bratwurst. Till det serveras det surkål och knödel, eller för att vara riktigt korrekt, semmelknödel, som har bröd som bas, till skillnad från andra som har en sorts potatisbaserad deg. I Österrike heter rätten Bauernschmaus.
Är du riktigt hungrig och ser Bauernschmaus på menyn då vet du att detta är rätten för dig.

Fontänen med den förtyllda kejsarörnen från medeltiden

 

 

 

 

 

Facebook Twitter