Grand Canyon

Grand Canyon

Grand Canyon

Grand Canyon

Vi bestämde oss att åka till Grand Canyon och den sida som heter south rim och  bokade hotellrum i området utanför själva ingången där det fanns gott om restauranger och hotell. Hotellet var inte heller så dyrt, c:a 600 kr men det kanske berodde på den årstid vi kom dit på, i maj. Vi var där i 2 dagar och det kändes bra att ha hotellet nära och göra de utflykter vi ville i Grand Canyon utan att det var för långt tillbaka till hotellet.

Röda sandstensberg

Röda sandstensberg

 

Att göra i Grand Canyon

 Här finns också många vandringsleder, både längs med Grand Canyon och även ned till botten av canyonen. Vandringslederna har olika svårighetsgrad och ett par bra kängor är att rekommendera. Det var kallt på dagarna då vi var där i maj. Samtidigt som man borde ha något på huvudet för att inte bränna sig var luften kall och en tjock tröja var inte helt fel. Speciellt kvällarna var kalla. I de olika turiststationerna kan man få en bra karta för att se hur lederna går. För dem som inte kan eller orkar gå, finns en buss som kör längs med Grand Canyon. Då kan man välja att gå en lång sträcka för att sedan åka buss tillbaka. Detta gäller förstås inte om man går ned till canyonens botten. Då får man vackert knata uppför stigen igen hur trött man än är. Det är detta många turister felbedömer, sin ork och kondition samt hur långt och tidsödande det är att gå ned till botten och sedan orka upp igen. Ett hyggligt antal turister får varje år hämtas upp och tillbaka eftersom de felbedömt både avstånd, tid och sin egen förmåga. Att åka flotte på den vackra grönblå slingrande Coloradofloden på canyonens botten gör många och säger att det är en häftigt upplevelse.

 

Fotovyer

Fotovyer

 Fotografera Grand  Canyon

Många vackra fotovyer möter både proffs- och amatörfotograferna som tar allt från selfies till stativstadiga skarpare bilder, allt från disiga berg i fjärren i det bleka soljuset till bilder där många samlas för att se solnedgången. Jag hade lite svårt för att stå ut med att se människor klättra längst ut på klippkanterna i ivern att ta den där rätta bilden eller familjer med små barn som glatt radade upp sig framför en fotograf även de längst ut på kanterna där bråddjupet under dem var bara några decimeter.

 

 

 

 

 

Helicopter över Grand Canyon

Helikopter över Grand Canyon

 Åka helikoptertur över Grand Canyon

Att åka en tur över med helikopter i antingen 25 eller 45 minuter kan man  också göra vilket vi gjorde. Det var både vackert, hissnande och spännande om man som jag  höjdskräck. Det kändes hyggligt medan vi flög över trädtopparna och vi såg små bilar och slingrande vägar men så inser jag att lite längre fram närmar sig  kanten på canyonen väldigt snabbt………. och det kommer vara hissnande högt och mycket långt ned. Då helikoptern åkte över klippkanten blundade jag och höll andan. Alla suckade djupt över hur vackert det var medan helikopter hovrade och försökte parera kastvindarna. Tänkte att piloten nog var van trots att han såg oroväckande ung ut. Med kameran framför mig kändes det säkrare och efter ett tag lutade jag mig nonchalant fram och tittade ned över kanten och det kändes inte det minsta otäckt. Höll med de andra, hissnade vackert, och ett minne för livet.

Facebook Twitter