Highway One

Highway one

Highway One

Kaliforniens Highway One  eller California State Route One som den officiellt heter, är en av världens mest mytomspunna sträckor och sträcker sig mellan San Franscisco och Los Angeles. Eftersom vi åkte på sensommaren böljade dimman tjockt in från havet, det brann även just då i skogarna i bergen vilket gjorde att man inte riktigt såg det storslagna. Sträckan är totalt 70 mil och det som man tyckte var vackert i början kan bli tröttsamt efter ett par timmar och då vägen stundtals är smal. Se till att ta många pauser och övernatta gärna en 2-3 gånger på vägen ned för att orka och uppskatta vyerna. Dessutom finns ingen vägbelysning på kvällarna vilket gör att det blir helt mörkt, ytterligare ett skäl att ta det lugnt och övernatta.Varför inte göra ett stopp i Winchester, ett besök på Winchester Mystery House där Sara Winchester bodde, änkan efter vapenmagnaten William Wirt Winchester. Sedan huset byggdes 1884 till hennes död 1922 lätt hon  bygga om huset om och om igen, vindlande trappor som inte ledde någonstans, rum som inte är rum, allt för att vilseleda de andar efter människor som dödats av ett Winchestervapen.

Santa Cruz

Santa Cruz

Santa Cruz

Eller ett stopp i Santa Cruz där man vid strandpromenaden kan ta sig ett dopp i Stilla Havet eller vandra längs strandpromenaden eller åka de attraktioner som finns här.
Alla de små samhällen längs vägen bjuder på storslagen utsikt t e x Monterrey där man på den stora piren kan se solnedgången eller se det stora akvariet.

Carmel

Carmel

 

Carmel

Eller den charmiga staden Carmel-by-the-Sea vars hus byggts och bebotts av konstnärer, skådespelare och poeter. Vilhelm Moberg bodde här en tid under 50-talet.

Hearst Castle

Hearst Castle

Hearst Castle

Hearst Castle, uppfört av tidningsmagnaten William Randolph Hearst  tillsammans med arkitekten Julia Morgan under åren 1919 till hennes död 1951. Slottet ligger högt ovanför San Simeon, där man kan övernatta och ta den tidiga turen upp till slottet. Slottet är medelhavsinspirerat och har vackra trädgårdar med statyer och cypresser från var man har en underbar utsikt över nejden. Hearst hade ett eget zoo med bland annat lejon, zebror och kameler. Än idag kan man se zebror längst sluttningarna. Rummen är möblerade med världens alla stilar och man får inte missa det romerskt inspirerade badet med vackra blå väggar och guldgolv. Här har 1900-talets många skådespelare och celebriteter varit gäster som bland annat Greta Garbo, Churchill och Mary Pickford. Chaplin var en flitig gäst på Hearst Castle, här kunde skådespelarna koppla av från Hollywood och även få svalka under sommaren. Då det vid kusten kan vara 35 grader varmt är det en behaglig värme här uppe i bergen.

Old Stage Coach Route

Old Stagecoach Route

DSC_4430

En skön avstickare från  vägen är att ta en rast vid Old Stagecoach Route, dricka något eller ta en matbit. D

Ekorre

Ekorre

 

Den mindre vägen dit är vacker och stället ligger inbäddat i grönska och bedövande fågelkvitter möter en då man kliver ur bilen. Ekorrar finns även här, liksom längs hela kusten.

Solvang

Solvang

Solvang

Saknar man Europa och speciellt om man är dansk kan man besöka Solvang som ligger lite nordöst om Los Angeles en bit in från kusten. Staden är en liten kopia av Danmark och här kan man även få sig ett smörrebröd. Det lilla samhället skapades en gång av en grupp danskar som 1911 ville etablera en dansk koloni, långt från mellanvästerns kalla vintrar. Här kan man även se en byst av Hans Christian Andersen och en kopia av Köpenhamns Lilla Havsfrun.

 

Läs mer……

Facebook Twitter