Kap Verde

Cabo Verde

Cabo Verde

Kap Verdeöarna upptäcktes av portugiserna år 1456 som då var obebodda. Språket idag är portugisiska och creol och de flesta talar begränsad engelska även om man kan göra sig förstådd  hjälpligt.  De flesta invånarna på Kap Verde är ättlingar till vita portugisiska nybyggare och svarta afrikanska slavar.Turister åker mestadels till Sal eller Boavista och många bor på de stora all inclusivehotellen. Om man vill ha lite omväxling från bad och solandet är det spännande att ge sig ut på en tripp runt öarna i jeep eller ta en promenad i någon liten stad till exempel Santa Maria på Sal. Det är en livlig liten stad  som på kvällarna sjuder av liv. Flera av restauranger bjuder på livemusik nästan varje kväll i veckan. I Santa Maria finns även två diskotek och ett antal barer.

Strandoas

Strandoas

Vädret på Kap Verde

Vädret på Kap Verde är mildare än på fastlandet, allt ifrån en mild  bris till lite starkare blåst gör att man upplever klimatet mer svalkande, vilket kan vara bedrägligt eftersom man då inte inser att solen tar lika mycket och man ser många sönderbrända turister.
Klimatet är uppdelad i två årstider då den torra perioden är från november till juli och den fuktiga och allra varmaste är från augusti till oktober. Under vintermånaderna kan man behöva en lite tunnare tröja eller jacka på kvällarna.

 

 

Fiskare

Fiskare

  Fiske

En tradition och stor näring på Kap Verde är fiske. Står man vid fiskebryggorna kan man se när fiskarna i sina färgglada båtar kommer in med dagsfångsten vid lunchtid och de har varit ute sedan gryningen. Många fiskar av olika slag och storlekar tas upp på piren, många som man inte riktigt känner igen med creolska namn som
atum, aranque, badeijo, badja, bica, cavalla …

 

Fiskefångst

Fiskefångst

Kvinna rensar fisk

Kvinna rensar fisk

Att se hur fiskarna rensar och tillreder fisken, eller köpa själv om man hyr en lägenhet är en upplevelse i sig.

 

 

 

 

Souvenirer

Souvenirer

 

Art Deco

Art Deco

 

 

 

  Souvenirbutikerna ligger tätt i de små byarna däd turister håller till och säljarna där är ofta från Senegal. Om man jämför priser i de olika butikerna så får man lite överblick över på vilket pris varorna bör ligga på. Valutan i landet är escudos från Kap Verde men man tar emot euro överallt. Tar man ut pengar från en bankomat blir det alltid i landets escudos.

 

 

 

Att göra på Kap Verde……..

Facebook Twitter