La Paz

La Paz

La Paz

La Paz  är den tredje största staden i Bolivia  och i praktiken dess huvudstad (Sucre är dock formellt sedan 1839). Den ligger i Anderna cirka 3 600 meter över havet en höjd som man känner av då man landar på flygplatsen El Alto, speciellt då man kommer direkt från lägre höjder. Många drabbas av höjdsjuka vilket kan yttra sig på olika sätt. Yrsel, illamående och huvudvärk är vanligt. Svårt att gå i backar utan att flåsa som en bälg och backar finns det gott om då staden har stora nivåskillnader. Huvudvärkspiller går åt och man rekommenderas dricka Te de coca, te gjord av cocablad för att bota höjdsjukan. Tyckte dock huvudvärkspillren hjälpte bättre. Man gör klokt i att ta det lugnt första dagarna och efter 1-2 dagar är man ok igen och orkar utforska staden.

Cholas

Cholas

På grund av den höga höjden är kallt och torrt väder vanligt året runt, speciellt under vintertiden där temperaturerna kan sjunka till -5 °C. På sommaren regnar det mest på eftermiddagarna. Juli är den kallaste månaden. I februari-mars då vi var där var det riktigt varmt på dagen, t-shirt samt lätt till solbränna medan på kvällarna och nätterna kunde det blir riktigt kallt då tjocka tröjan fick åka på. Staden sjuder av människor, många indianer bebor staden. Kvinnor i färglada kläder och de typiskt rundkulliga hattarna s k Cholas står och säljer varor i stånd på marknaderna eller i saluhallarna.  Trafiken är ett kapitel för sig. Det bullrar och tutas mest hela tiden och det är omöjligt att ta sig över gatorna. Många olyckor har skett, speciellt då barn skall försöka ta sig över vilket har gjort att staden har inför ”zebror”, studenter som klär ut sig till just zebror som extraknäck och med flaggor stoppar trafiken och hjälper fotgängarna över. Bilisterna respekterar dessa zebror och vi är tacksamma för att de finns.

 

Zebror

Zebror

Som i många storstäder finns kriminalitet och man bör iaktta sunt förnuft och inte gå på mindre gator på kvällarna. Även om få fall av grövre våld förekommit mot turister så finns organiserade ligor som specialiserat sig på väskryckning och andra stölder.

Mitt i staden ligger fängelset San Pedro i La Paz  och anses vara det tuffaste fängelset i Sydamerika, nya höghus blandas med gamla fallfärdiga hus och flera hundra år gamla kyrkor  och andra antika byggnader.

Cocamuseet är också värt ett besök. Där får man veta allt om cocaplantor. Cocabland används i Bolivia både i krämer, i godis för att bara nämna några produkter. Man dricker det som te för att det är gott, eller bota diverse krämpor.  Bland den fattiga befolkningen tuggar man cocablad för att döva hungern.

 Fler sevärdheter

Valle de la luna

Valle de la luna

Det finns ett flertal olika saker att se i La Paz; Katedralen är beläget bredvid presidentens palats i Plaza Murillo. Den byggdes år 1835   och är verkligen värt ett besök. Utsikten från Valle de la Luna, måndalen som är belägen ca 10 km från staden som är en vacker plats och det känns verkligen som man befinner sig ett månlandskap med djupa kratrar och smala klippformationer

 

 

 

 

 

 

 Marknader och traditioner

Lamafoster

Lamafoster

Det finns många traditioner och vidskeplig tro. Det märker man då man hamnar på de s k häxmarknaden där man bl a säler torkade lamafoster och t o m bältdjur. Dessa skall bringa tur om de bränns eller grävs ned vid husbyggen eller få en bra skörd.

En tradition är Santa Anita, eller Alasitas på aymara, ett av indianspråken här. Denna tradition firas i slutet av januari och på speciella marknader kan man köpa miniatyrer av precis allt. Hus, bilar, pengar, djur ja allt som man önskar sig. Dessa små miniatyrer tar man sedan till kyrkan för välsignelse  och hoppas sedan på att få ett riktigt exemplar av den välsignade miniatyren under året.

 

 

Boliviansk mat

Boliviansk mat

 Mat och dryck i Bolivia

Utbudet av rätter är många i Bolivia, fisk och kött och kyckling, blandat med örter och kryddor samt  mycket färsk frukt och grönsaker. Maten är oftast enkel och god, ibland också väldigt kryddstark. Kyckling, fläsk, gris och potatis är populär mat.

Några bolivianska rätter är saice, vilket är köttfärs och lök över potatis, en annan är pastel de choclo con pollo, kyckling i kryddig pepparsås, vidare finns  papas a la huancaína, som är potatis med chilijordnötssås. Locro, en soppa gjord av ris, kyckling och banan,  empanadas, en sorts pirog, pique macho, som består av kött,   korv, tomat, lök, potatis och ägg. banan eller varför inte charquekan, vilket   är torkat lamakött, Till rätterna serveras ofta chuno en frystorkad potatis eller tunta, en potatis som legat i blöt länge och sedan frystorkats.

I drycksväg finns pisco sour, vilken är en konjakdrink och chicha de jora, en syrad majsdryck.Alternativ som ej innehåller alkohol är t.ex. api och zomo. De är gjorda av sötat majsmjöl, kokade i vatten med kanel, och olika tropiska fruktjuicer.

 

 

 

Facebook Twitter