Bra att veta som Boliviaresenär

Landet_600

Ett land väl värt ett besök
Bolivia är ett land där man hittar de flesta typer av natur. Tropisk djungel, subtropisk bergsdjungel, berg med skidorter, alpdalar, platåer, gröna sjöar, röda sjöar och mycket mer. Det är väl värt en resa.

Vid inresan får du ett ”grönt kort” som du inte får tappa bort. Du måste visa upp det för att få resa ut ur landet. Skulle du ändå tappa bort det ska du gå till Migracion, som hjälper dig. Var beredd på att svara på en mängd frågor, men det brukar lösa sig till slut.

Koka-te

Koka-te

Hög höjd kräver omställning
Merparten av landet ligger på 4000 meters höjd, eller däröver. Första dagen kan höjden orsaka yrsel, illamående, trötthe, huvudvärkt och anfåddhet. Redan nästa dag känns i regel bättre. Viss yrsel och en svag huvudvärk finns dock kvar längre. På apoteken finns tabletter mot höjdsjuka, vet dock inte vad de innehåller. Bolivianernas rekommendation och huskur är te på kokablad. Något som finns allmänt tillgängligt och serveras på alla kaféer och restauranger, tillsammans med vanliga teer och kaffe. Någon större lindring mot höjdsjukan känner man kanske inte.

Bekväma långfärdsbussar

Bekväma långfärdsbussar

Resa i Bolivia
Att resa i Bolivia gör man bäst med hyrd egen minibuss/taxi, eller om det är längre sträckor, med turistbuss. Minibuss/taxi är billigt och även turistbussarna är relativt billiga. De är ofta fullt moderna och mycket bekvämare än de vi har i Sverige. Förutom att sätena går att fälla ned så fälls också ett fotstöd upp, ungefär som på en liggstol. Bussarna går ofta på kvällarna och är framme morgonen efter. Även medellånga sträckor tar tid, då vägarna inte är de bästa, eller ibland har rasat eller spolats bort.

Ute på landsbygden är boendet enkelt

Ute på landsbygden är boendet enkelt


Logi

Det mesta är billigt i Bolivia och så är också boendet. I städerna finns hotell, på sina håll ser de trevliga ut. Standarden är oftast enkel med europeiska mått, men fungerar ändå bra.
I London har vi ibland bott sämre än vi gjorde i Bolivia, så det beror på vad man jämför med. Ofta finns wi-fi på i hotellobbyn och personalen är oftast trevliga och hjälpsamma.
Hotell med Europeisk standard finns också, men räkna med att de kostar betydligt mer.
På landet är det mest boende som mycket påminner om vandrarhem. Varmvatten saknas ofta och spolningen på toaletterna kan vara en tunna med vatten och en hink man öser med. Nätterna kan vara kyliga och det finns i regel ingen uppvärming i dessa landsbygdsvandrarhem.

 

Riktigt fin fisk finns på många håll

Mat
Maten är oftast av god standard och du kan äta både gott och till en blygsam kostnad. Den bolivianska maten är inte het, som i Mexico, utan mera som svensk husman. Välkryddad, utan att gå till överdrift.
Det serveras mycket kött, men också en hel del fisk. I Titikakasjön finns fiskodlingar och en väl tillagad lax kan man få på många ställen. Naturligtvis finns också köttrestauranger i traditionell sydamerikansk stil.

Facebook Twitter