Resa till Machu Picchu

 

Vy över Machu Picchu

Den spännande Inkastaden Macchu Picchu

Templet i Machu Picchu

Templet i Machu Picchu

Machu Picchu ligger högt uppe i Anderna i Peru. På den stora klippan till vänster låg templet som var helgat åt solen, som inkafolket dyrkade som en livgivande kraft. Man hade byggt vattenreservoarer, och sluttningarna var terrasserade så att man kunde odla majs och bönor.

Machu Picchu heter Machu Pikchu på det gamla språket quechua och betyder gamla bergstoppen.  Den upptogs på Unescos världsarvslista 1983 och ligger och ligger faktiskt lägre än Cusco, inte högre som man skulle kunna tro.

Tåg till Machu Picchu

Tåg till Machu Picchu

Från Cuzco kan man ta sig till Machu Picchu på två sätt. Vill man vara bekväm så åker man antingen tåg hela vägen, eller kombinerat buss och tåg. Vill man åka tåg hela vägen måste man stiga upp mycket tidigt på morgonen då klättringen över bergen tar tid med tåg. Snällast mot en turist med jetlag är att ta bussen till Ollantayambo. Från Ollantaymabo kliver man sedan på det lyxiga tåget på den smalspåriga järnvägen till den lilla byn Aguas Calientes vid foten av Machu Picchu.

AguasCallentes

AguasCallentes

Från den lilla byn Aguas Calientes  tar vi oss med buss upp till Machu Picchu och efter en stunds klättring på branta stigar och trappor ligger den berömda staden plötsligt där nedanför våra fötter.  Det är andlöst vackert och känns overkligt. Bilden känner man så väl igen från foton men att själv stå där känns magiskt.  Det är verkligen så vackert som vi sett på alla foton från platsen, nej det är vackrare i verkligheten.  Vi är där i början på mars, vädret är soligt denna dag.

Inkastaden Machu Picchu

Inkastaden med många branta trappor

Det regnar ofta och vi har varsin regncape i ryggsäcken men behöver aldrig använda den. Februari kan vara vanskligt att åka till Machu Picchu, har man väldig otur kan stället vara helt stängt pga mycket regn vissa år. Inte mycket folk är det heller vid den här årstiden.  Visst är det turister men inte så det stör.

Ett alternativ till tåg som är både populärt och äventyrligt är att fotvandra längs Inkaleden. Numera krävs tillstånd för att få fotvandra leden, något som sker med ledning av särskild guide

Svårigheten att komma hit och vegetationen har bevarat staden relativt intakt under denna långa tid, något som även idag bidrar något till att hålla turismen på en inte allt för belastande nivå.

Trollskt Machu Picchu

Trollskt Machu Picchu

Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.

1911 fann arkeologen Hiram Bingham bokstavligen snubblade över den igenväxta och övergivna staden Machu Picchu, högt uppe på en 500 meter hög bergstopp med nästan lodräta stup åt alla håll, då han egentligen letade efter Vilcabamba, det sista inkafästet som conquistadoren  Pizzaro aldrig hittade.

Fotograf från fjärran östern

Fotograf från fjärran östern

Staden ligger på 2430 meter och man blir flåsig av klättrandet i alla trappor där många trappsteg är branta och höga. Ryggsäcken skaver och kameran åker upp och ned, för fotografera måste man ju hela tiden.

Fascinerande är de stora stenblock i väggar och murar som är så väl sammanfogade utan vare sig lera eller murbruk att man inte ens kan få in ett rakblad mellan stenarna.

Man har här funnit 173 mänskliga skelett, varav 150 kvinnliga. Vilket öde som drabbade dem och övriga invånare i staden är fortfarande ett mysterium.

Blommor vid Machu Picchu

Blommor vid Machu Picchu

En dags vandring upp och ned i trappor räcker om man vill bekanta sig med staden under ett par timmar. Man kan sedan välja att ta bussen ned till Aguas Calientes  igen, den går regelbundet eller  gå tillbaka ned på en stig, vilket tar c:a 2-3 timmar, beroende hur fort man går och hur många pauser man tar.  En del väljer att vara där en dag till genom att kanske klättra upp på den stora klippan som höjer sig dominerande bakom staden. Vill man klättra upp dit måste man vara på stället redan klockan 06.00 på morgonen för att köpa biljetter. Det gäller att vara där prick klockan 06.00 för dessa biljetter är begränsade, detta för att inte allt för många människor skall ta sig upp för detta branta berg. Detta för att skydda både platsen och turisterna.

Dramatisk vy över Machu Picchu

Dramatisk vy över Machu Picchu

Facebook Twitter