Salar de Uyuni – platsen där himlen blir sjö och sjön blir himmel

salar_1_600
Salar de Uyuni i Bolivia är en helt magisk plats. Så unik att det är svårt att föreställa sig. Himlen och jorden går ihop och allt däremellan svävar som i tomma intet. Något liknande har jag inte sett och platsen är ett absolut måste, även om den ligger en bit off, i södra Bolivia.

Hit kommer du lämpligen med en bekväm nattbuss. Resan från La Paz tar kring 14 timmar, så även om bussen är bekväm och du sover merparten av resan så kan det bli påfrestande. Du kan köpa en paketresa med staden Uyuni, en järnvägskyrkogård, byggnader byggda av saltblock, med tillhörande saltmöbler, förstenade träd, en röd sjö och en grön sjö. En resa som är tuff och frestar på, men belöningarna stora.

Järnvägskyrkogården i Uyuni

Järnvägskyrkogården i Uyuni

Järnvägskyrkogård
Vid framkomsten till Uyuni bär det av i Jeep, först till den stora järnvägskyrkogården. Där står loken på rad och rostar i den saltmättade luften. Loken är från gruvornas glansdagar, då det gick tåg med olika mineraler från området. Bland annat finns världens lager av lithium här, som används i många batterier av olika slag. En hel mängd andra mineraler finns också.

 

Salthus

Saltmuseum i Uyuni

Saltmuseum i Uyuni

Hos oss är det självklart att byggnadsmaterialet är trä, betong, tegel – ja rent av glas och stål. Men i Uyuni är det salt man har ett överflöd av och det finns både salthus och salthotell. De senare ute i saltöknen.

I ett av salthusen finns ett saltmuseum och en affär, där man säljer alpackatröjor, kepsar, cowboyhattar mot solen med mera. Dessutom finns ett rum som jeep-grupperna får använda för att laga och äta den mat som chauffören har med. Har han inte lyckats med kryddningen, ja då är det bara att skrapa lite av på en vägg eller en möbel, så är i alla fall saltfrågan löst. Hela inredningen, bord och stolar är utskurna ur saltblock.

 

Alla fascineras av speglingarna

Alla fascineras av speglingarna


Saltöknen, Salar de Uyuni

Vad kan vara torrare än en saltöken, tänker man. Men det är definitivt ingen torr plats. Ovanpå saltlagret finns oftast ett grunt vattenskikt, som bildar en spegel, så himmel och jord går ihop, och blir varandras spegelbilder. Det är fascinerande och bedövande vackert. Bilar och människor ser ut att sväva i tomma intet och upplevelsen känns surrealistisk.

Saltöknen är egentligen en mycket stor sjö, där saltet ligger ungefär som isen på en svensk sjö. Det är ett lager och under finns vatten, ganska djupt t.o.m. Att hyra bil och köra själv på egen hand är riskabelt. Det är svårt att se var andra kört och det finns hål i saltlagret. När man kommer så långt ut på sjön att man tappar land ur sikte har man ingenting att navigera efter. Allt är bara en enda stor spegel, som speglar himlen och det kan t.o.m. vara svårt att avgöra vart horisonten går. Så, säkrast är att åka med ett reseföretag som ordnar turer ut på sjön.

Där ute finns öar, där man byggt hotell i saltblock, liknande ishotellet i Jukkasjärvi. Skillnaden är att salthotellet är en mera permanent skapelse. Turerna brukar omfatta saltöknen, röda sjön och gröna sjön.
salar-2-600

Facebook Twitter