Tombstone

Stage coach in Toombstone

Stage coach in Toombstone

Vilda Västern på riktigt

Vad vore en roadtrip i Arizona utan ett besök i staden som är synonymt med vilda västern – Tombstone?

Miljöer, händelser som är så välbekanta, men aldrig har vi varit där. Från Phoenix styrde vi kosan mot syd, mot Tombstone. Landskapet var det vi hade förväntat oss, torrt, mängder av kaktusar, men också en hel del buskvegetation. Allt vi kom ihåg från det otal västernfilmer och serier vi sett på bio och TV.

Tombstone i sikte

Boot Hill Cemetary, Toombstone

Boot Hill Cemetary, Toombstone

Landskapet var kuperat och efter en uppförsbacke hade vi staden framför oss.

Det första vi såg var kyrkogården Boot Hill Cemetary. Vi chansar och ser om där finns namn vi känner igen. En vänlig dam ger oss en karta över kyrkogården med beskrivningar om vilka som ligger där.
Och ja, där låg bröderna Clancy, som mötte bröderna Earp och Doc Holiday vid OK Corral.

Gravstenarna vitnar om hur hårt livet var i staden. Alla som ligger där hade avlidit 1880-82. På nästan samtliga stod det olika tillägg – murdered, shot to death, lynched, killed by indians och en sorglig historia var George Johnson – He was right, we was wrong, we went home, he was gone – hanged by misstake 1882.

Gata i Tombstone

Väl bevarade gator i Tombstone

Nere i stan var hela centrum bevarat från 1880-talet. Saloonerna fanns kvar, OK Corral likaså. Staden var en gruvstad och gruvan kunde också beses. På gatorna trafikerade några diligenser och cowboys hängde utanför saloonen. Flera av saloonerna är kända för att det spökar där.

Tombstone känns äkta

På något vis känns Tombstone äkta och inte som något som byggts upp för turisternas skull. Det är ett riktigt stadscentrum som är bevarat och man har byggt till villor runt omkring. Men visst diligenserna skulle inte funnits om inte turisterna var där, men även de är äkta vara och inte som på en del andra ställen, enkla kopior.

OK Corral

Den mest kända händelsen är the shootout vid OK Corral, där bröderna Earp och Doc Holliday hade en uppgörelse med bröderna McLaury, Clanton samt Billy Clairborne. Bakgrunden var komplicerad. Å ena sidan anklagades bröderna Earp för att vara rufflare som använde polisbrickan för sin egen sak, Doc Holliday misstänkt rånare och den andra sidan sågs som boskapstjuvar och mördare.

De möttes vid en öde tomt bakom OK Corral och striden varade i 30 sekunder. Billy Clanton och bröderna McLaury dödades, Virgil och Morgan Earp skadades svårt och Doc Holliday lindrigt. Utan skador var Wyat Earp och Ike Clanton.

Efter eldstriden anklagades bröderna Earp för mord, men ärendet lades ned i brist på bevis. Men fågetecknen är många.

Morgan Earp mördades efteråt samtidigt som Virgil än en gång sårades svårt. Doc Holliday och Wiat Earp inledde en vendetta mot de skyldiga och de spårades upp och dödades.

Händelsen var relativt okänd fram till 1920-talet då det skrevs om den och under åren har ett otal filmer gjorts om den.

 

Shootout vid OK Corral

Shootout vid OK Corral

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter