San Francisco, staden med mångfald

San Francisco

San Francisco

San Francisco, den fascinerande staden där gammalt möter nytt, huller om buller. Gamla vackra husfasader bredvid nya i stål och betong. Namnet San Fransisco kommer från en fransiskansk missionstation som var uppkallad efter Franciskus av Assisi. Efter flera stora jordbävningar och bränder har den nuvarande staden växt upp i en blandning av gammal viktoriansk arkitektur och modern. De branta kullarna där de gamla spårvagnarna strävar uppåt, stränderna och alla olika restauranger som finns i staden gör den till en spännande blandning av olika kulturer och olika tidsepoker.

Klassiska spårvagnen

Klassiska spårvagnen

 

San Francisco är USA:s näst tätbefolkade stad men ändå inte oöverstigligt stor. Den är lätt att ta sig runt i med buss, tåg eller taxi. Taxichaufförerna kommer från världens alla hörn och har ofta intressanta saker att berätta. Man kan även ta sig en tur med den gamla spårvagnen där det mest är turister som åker och det kan ibland vara svårt att få plats. Är dock ett måste på ett besök i SF.

Bakom det moderna och  turistattraktionerna finns också en välkomnande stad med stolt historia. San Franciscos födde både hippie- och gayrörelsen och mångfalden är en del av dess kärna.  Öppenheten är det som möter både den tillfällige besökaren och är det som lockat hit människor från hela världen.

 

 

Fisherman´s Wharf

Fisherman´s Wharf

 Fischerman´s Wharf är ett måste. Ligger i norra delen vid kusten och var för något århundrade sedan ett fiskeläger. Här startade immigranterna från Italien och Kina sin handel med fisk och andra läckerheter från havet.  Idag ligger fortfarande fiskebåtar vid kajen, många fisk- och skaldjursrestauranger, historiska byggnader och museer.Här kan man hyra cykel, ta en båttur eller åka med så kallad cablecar. Shopping finns naturligtvis och även ett Aqvarium.

 

Sjölejon

Sjölejon

 

Vid Pier 39 i vid Fisherman´s Wharf sjuder det av liv. Pieren är som ett nöjesfält, massor av folk,attraktioner, mat- och glassförsäljning. Miljontals  besöker piren varje år. Från piren kan man se bron Golden Gate och även beskåda sjölejonen längst ut på piren. Härifrån kan man även se den berömda fängelseön Alcatraz.

Läs mer……

 

Facebook Twitter